HTML

Címkék

Tag feed

    Nincs megjeleníthető elem.

Külső feed

Houston we have a problem

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Top 10

1. 0
2. THE END 0
3. (kon)tradí(k)ció 0
4. 2nd 0
5. 1st 0

Rovatok

Linkblog

Friss topikok

  • Kálmán Mihály: Szerbusz Károlyom! Ok, meggyőztél, majd beszámolok részletesebben is az előadásokról, de most a h... (2007.10.17. 12:19) (kon)tradí(k)ció
  • JeNs: Najó, holnap foglalom a repjegyeket. (2007.10.15. 18:01) 2nd
  • Laci: Kert is van, tod, ott a Gójavár előtt. Szoktam ott ülni a padnak a beton vázán (vagy ha nem hiány... (2007.09.30. 21:50) 1st

Utolsó kommentek

  • Kálmán Mihály: Szerbusz Károlyom! Ok, meggyőztél, majd beszámolok részletesebben is az előadásokról, de most a h... (2007.10.17. 12:19) (kon)tradí(k)ció
  • karex: Mihály! Örvendek tégedet olvasni ismét! Te amúgy ezen a legalsó képen alkalmazott technikát hívják... (2007.10.17. 01:11) (kon)tradí(k)ció
  • Kálmán Mihály: Hi Lóci Kizstezsvé'em! A csócsóasztalnak nem a milyensége meglepő, hanem az hogy van (mert van) a ... (2007.10.16. 22:25) (kon)tradí(k)ció
  • Loci: Jol van Mika, jol nyomod te ezt a blogolast! A keco fajan nez ki, milyen a csocsoasztal? (2007.10.16. 21:34) (kon)tradí(k)ció
  • JeNs: Najó, holnap foglalom a repjegyeket. (2007.10.15. 18:01) 2nd
  • Utolsó 20

How high are the dreaming spires?

Ez a blog kizárólag az önös érdekeimet szolgálja, tekintve, hogy így elkerülhetem, hogy egyenleveleket küldözgessek, vagy ne adj' isten mindenkinek külön-külön írjak levelet. Akit érdekel, hogy mi történik velünk oxfordi tartózkodásunk alatt, olvassa bátran.

HTML

2007.10.04. 12:14 Kálmán Mihály

(kon)tradí(k)ció

Vicces dolog az angoloknál (ez nyilván hatványozottan igaz itt, Oxfordban) az abszurditásba hajló hagyománytisztelet, most ennek néhány pontját vázolom fel.

1, Az egész egyetemen mindenhol van internet, az OCHJS egész területe be van WiFi-zve, de gondolom ez nem egyedülálló (pl. az Oxford-London buszjáraton is van WiFi). Ennek ellenére az ügyintézés papíron is folyik, ennek megfelelően mostanra kb. 30 borítékot halmoztam fel, amik telis-teli vannak mindenféle hasznosabbnál hasznosabb információval. Az OCHJS és az Oriental Institute között napi háromszor van postaszolgálat hivatali ügyekben. A diákok levél-utánpótlását az ún "pigeon hole" (postagalambdúc, "magyarul" fakk) biztosítja, ami alapesetben az áldozat college-ában van, a porta mellett. Namármost nekem ezen kívül még az OCHJS-ben is van ilyenem, tehát duplán kapom az áldást. Jön is bőven.

2, Az egyetemi rangot és hovatartozást a gown (talár) testesíti meg. A szabása, kiegészítői és a színe árulkodnak viselője akadémiai fokozatáról és az általa gyakorolt tudományágról. Akit érdekel, megnézheti, milyen talárokat árul Oxford egyik legnagyobb múltú szabósága (http://www.varsityshop.co.uk/acatalog/Academic_Regalia.html). Ha ez még nem lenne elég, ott van a "habarcsdeszka" (mortar board) is, így nevezik a hozzá való sipkát. Szombaton volt a beavatósdi, amikoris a többi magamfajta szerencsétlennel együtt elvonultunk a college-ainktól a Sheldonian Theatre-ig (kép a matriculation-ről http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Oxford_Matriculation_2003.jpg), ahol szívélyesen köszöntöttek minket latinul.

Itt vagyok én a college kápolnája előtt teljes harci díszben. A sötét(kék)/fekete öltöny-cipő-fehér csokornyakkendő szettet nevezik subfusc-nak (a latin subfuscus 'sötétbarna' szóból, bár a barna öltöny viselése kifejezetten tiltott).
Itt vagyunk a Dorcival a college előtt. Ő nem olyan cuki, mint én, de azért igyekezett..

3, Azért vannak dolgok, amik már nem úgy mennek mint a régi szép (birodalmi) időkben. Nem lehet például rágyújtani az épületekben, se az egyetemi közös szobákban (Common Room, ilyenből általában három is van egy college-ban:  JCR - MCR - SCR, azaz junior, middle, senior az under- sima- és postgraduate-eknek). Ami a legrosszab, hogy gyakorlatilag egy szórakozóhelyen nem lehet rágyújtani egy sör mellé (kivéve kerthelyiséges vagy kisebb és barátságosabb pubokban), mert bent ugye nem lehet, de azt sem engedik, hogy kividd az itókádat.

Itt a yarntoni Common Room, ez arra jó, hogy van tea, kávé, vagy 5 angol és néhány héber, illetve jiddis lap, meg szünetekben emberek is.
Másik fele.


Na,egyébként sok különös nem történt velünk, a Dorci jár nyelvsuliba, talált munkát egy közeli pubban, én meg tanulok ezerrel, ezért is nemálltam neki újabb bejegyzésnek eddig (nem mintha holnapra már nem kellene elolvasnom 4 cikket, de sebaj). Vettünk bicókat, mivel így nem kell a kisbuszra várnunk, ha be akarunk menni Oxfordba. Ez jó is lenne, de már most sikerült úgy megfáznom, hogy az ágyból is alig bírtam felkelni. Ma lett volna egy tutorial-em (ez Oxford egyik különlegessége, face-to-face órák egy tanárral, megspékelve ugyebár az előzőleg feladott esszéfeladat lehetőség szerint kész állapotának elemzésével), de amikor bementem, a tanár rögtön látta, hogy nem vagyok túl jól, és adott egy másik időpontot. Ugyanez az eset nálunk "egyéni szoc. probléma" címszó alatt futna, ha jól emlékszem.

Ami egész hihetetlen itt az a millió lehetőség, amit ki lehetne használni, ha valahogy képes lennék duplikálni (legalább) magamat (na még csak az hiányozna, szegény Dorci így is alig győz rendet rakni utánam meg főzni rám:). Íme egy kis ízelítő az előadássorozatokból, amikre eddig eljutottam: hétfőn Ószövetség, utána Putin in Perspective, kedden Vermes Géza szervezésében holt-tengeri tekercsek (erre nem tudok járni, sajna), szerdán szeminárium Yarntonban (az előző előadó az a fickó volt, aki elsőként talált újabb holt-tengeri dokumentunokat az 1947-65 közötti nagy felfedezések után, 1987-ben), csütörtökön MuJewz (muszlim-zsidó vallásközi beszélgetőkör), pénteken modern európai zsidó történelem, majd közel-keleti krízis (az előadó egy ex-fatahos libanoni közíró volt, aki megjárta a jordán és az összes libanoni polgárháborút).

Na most megincsak megígérem, hogy gyakrabban írok, meglássuk mi lesz belőle:)
Itt egy bónusz kép is.Nem tudom hogy sikerült, hogy minden el van mosódva, csak a lényeg nem, de ilyet biztos nem látni otthon.

4 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://mioinoxford.blog.hu/api/trackback/id/tr96185616

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Loci 2007.10.16. 21:34:12

Jol van Mika, jol nyomod te ezt a blogolast! A keco fajan nez ki, milyen a csocsoasztal?

Kálmán Mihály 2007.10.16. 22:25:30

Hi Lóci Kizstezsvé'em!
A csócsóasztalnak nem a milyensége meglepő, hanem az hogy van (mert van) a college-om JCR-jában kettő is, és az egyik egy teljesen sztenderd Garlando, 20p-vel megy, csak még senkit nem sikerült meggyőznöm, hogy az nem dísznek van ott. De nem kell aggódnod, amint lehetőség nyílik rá, megtanítom őket, hol lakik a magyarok istene (és itt most nem magamra gondolok:)

MegaPx

karex 2007.10.17. 01:11:52

Mihály! Örvendek tégedet olvasni ismét! Te amúgy ezen a legalsó képen alkalmazott technikát hívják svenkelésnek, és nagyon menő dolog ám.

Arra kiváncsi vagyok, ha ráveszel valakit a csocsóra, hány gémet bírnak ellened...

Az óráid címei még bennem is izgalmakat keltettek, hej. Közölhetnél pár izgalmas feljegyzést azokról is abban a milliom jövőbeni bejegyzésben.

Ja, és ezek a jelmezbálos fotók ütnek! A Frankenstein ötlet meg külön rulez!

All the best. :)

Kálmán Mihály 2007.10.17. 12:19:47

Szerbusz Károlyom!

Ok, meggyőztél, majd beszámolok részletesebben is az előadásokról, de most a héten elég sokat kihagytam/ok (talán csütörtökön MuJewz-ra megyek először), mert már egy hete iszonyat beteg vagyok, és holnapra még esszét is kell írnom. Milyen Frankenstein ötlet?

HypersPx (hájperszpísz)
süti beállítások módosítása